Posted by: afriyanto | October 11, 2009

Rebung

One of tradisional food from Minangkabau area is gulai rebung. Actually, rebung is taken from the roots of bamboo. The smooth and white one from the bamboos. Gulai rebung content the material of: liquid from coconut tree or santan kelapa, red chilly, salt, the rebung, salam leaves, etc.

rebung

DENDENG BATOKOK: Dendeng batokok is a modification of traditional food in Minang, Dendeng, The dried meat of cows. Different with original food, dendeng which are hard and spicy, Dendeng Batokok is smooth, rather wet and not spicy. Some persons sometimes modified this food by smoking (half baking) the meat on the fire before frying it. As a conservative of Minang, I am not so interested of this kind of food, rather sweet. I just like the spicy food, a standard in Minang foods.

Dendeng Batokok1

TOKOK MACO: In Minangkabau, having lunch or dinner was not complete if it was not accompanied by the spicy one, sambal Tokok Maco. The material used for this food are very simple, just some chilly (raw or steams chilly), salt a little, and fried/baked maco. Maco is a kind of dried fishes, and usually the long ones. These materials are mixed become one on gilingan, Indonesia traditional tools for cooking made of volcano stone. After all materials mixed, it is ready to serve and be eaten with rice and gulai rebung. Allamaaakk, Medan people said…

tokokmaco

MIYABI: “Kamu kenal Miyabi nggak?”, kata seorang teman pada penulis. “Ngga tuh. Emang-nya kenapa?”. Si teman neruskan omongan-nya sambil jelaskan bahwa Miyabi itu seorang porn-star-nya Japan plus bla-bla lainnya. “Kan lagi heboh pro kontra kedatangannya ke Indonesia.” Penulis cuman koment pendek, “Oh, gpp”. lalu menjabarkan, “Yang pro itu orang-nya berjiwa besar, sementara yang kontra itu hypokrit. Si teman malah bingung, mantan aktivis masjid Salman (ngaku-nya) kok ngelantur ngomong-nya..he he..(berjiwa besar= manusia itu ngga ada yang sempurna terbebas dari dosa, Hypokrit=malu-malu tapi mau eh suka..)

JK: Pak JK itu seorang pe-bisnis ulung, visioner dan ekonom praktis yang handal. Banyak ide-ide nya yang awal-nya kontroversial tapi kemudian akhirnya di-aminkan oleh orang banyak. Misal-nya yang gampang aja, konversi bbm ke gas di rumah-rumah tangga ekonomi kecil. Awalnya ide itu mengundang cibiran sebagian orang, namun yang sekarang, saat BUMN yang merugi terus, Pertamina (punten teh Agustin.. he he..) bakalan menaikkan harga jual gas LPG format 12 kg per-kg-nya per-periode, justru malah bermanfaat buat rumah tangga ekonomi kecil dan dimanfaatkan rumah tangga kelas menengah keatas yang beralih ke format 3 kg. Semoga semangat yang dibangun pak JK masih ada di kabinet 2009-2014 kelak. I admire U at last, Mr. JK… He he..


Responses

  1. sedap


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: